Projecten

Casemanager Hersenletsel (overgedragen)

In het project Casemanager Hersenletsel staat een team van zo’n 35 professionals met heel diverse achtergronden mensen met hersenletsel en hun naasten bij. Casemanager Hersenletsel biedt gespecialiseerde cliëntondersteuning, gericht op vastgelopen situaties, waarbij specialistische kennis van hersenletsel en het zorgveld nodig is. Casemanagers Hersenletsel doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de betrokkenen weer verder kunnen met hun leven, met de ondersteuning en zorg die daarbij nodig is.
De vrijheid om te mogen doen wat nodig is wordt door zowel de mensen met hersenletsel en de naasten als door de professionals als zeer waardevol beschouwd. Tijdige inzet van gespecialiseerde ondersteuning bespaart bovendien kosten. Het rapport ‘Wat nodig is voor kunnen doen wat nodig is’ beschrijft de werkwijze aan de hand van het 7-S model.

Vanaf 2024 is dit succesvolle project overgenomen door Metgezel.

Copiloten (overgedragen)

In het project Copiloten staat een landelijk team van zo’n 35 professionals met heel diverse achtergronden gezinnen met een (volwassen) kind met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) bij. Deze gezinnen hebben met veel onderdelen van het zorgstelsel te maken. Copiloten doen wat nodig is om de balans te herstellen of te behouden binnen het gezin. Zij hebben veel kennis en ervaring met deze gezinnen en vormen een stevig netwerk met alle betrokken professionals. 
Voor een indruk, zie het filmpje Copiloot in beeld. Deze manier van werken zorgt voor meer levensvreugde bij zowel de gezinnen als bij de professionals die hen ondersteunen en bespaart bovendien maatschappelijke kosten.
Om dit te kunnen doen is het team zo georganiseerd dat de bedoeling altijd voorop staat: zie het rapport ‘Wat nodig is voor kunnen doen wat nodig is’. 

Vanaf 2024 is dit succesvolle project overgenomen door Metgezel.

Gesprek Eigen Regie

Wie wil wonen in een wooninitiatief waar ook zorg wordt geboden, wil zoveel mogelijk leven op zijn eigen manier. Daarom is het belangrijk dat deze mensen (mensen met een beperking, ouderen en anderen met speciale zorg- en woonwensen) vooraf in gesprek gaan met de leiding en met de zorgaanbieder om persoonlijke wensen duidelijk te maken. In dat gesprek de juiste vragen stellen kan door je eigen vragen te selecteren uit de vragenlijst die op de website Gesprekeigenregie.nl is samengesteld. Deze vragenlijst is  gemaakt op basis van wensen en ideeën van mensen om wie het gaat, naasten en aanbieders van zorg en van kleinschalig wonen.
Projectleider: Dewi van der Vaart, dewivandervaart@gmail.com

InEZ - inclusie eigenheid in de zorg

De visie op zorg en ondersteuning in Nederland ontwikkelt zich voortdurend en ‘kwaliteit van zorg’ gaat steeds meer over ‘kwaliteit van leven’, met aandacht voor inclusie en het recht van mensen om zichzelf te zijn. Binnen Europa zijn er verschillende perspectieven op inclusie, met name ervaringen uit de meer relationele culturen in zuidelijk Europa kunnen helpen om te begrijpen welke blinde vlekken wij in Nederland met onze meer functionele benadering hebben.  

In dit project maken we een brug naar ‘beleefde zorg’ als uitgewerkt in het sociocognitieve leermodel dat dr. Francesco De Giorgio ontwikkelde in Italië. We werken met een netwerk van zorgprofessionals die al geschoold zijn in het sociocognitieve leermodel en met het begrip inclusie, voorbij labels en soorten. We ontwikkelen theoretische en praktische handreikingen voor de zorg op basis van (bestaande) theoretische kennis en bottom-up informatie uit de dagelijkse praktijk.
Projectleider: José De Giorgio-Schoorl, project@inezkenniscentrum.nl

Informatietafels

Aan vier verschillende informatietafels in de domeinen hersenletsel, autisme, ernstig meervoudige beperkingen (EMB) en licht verstandelijke beperkingen (LVB) komen partijen bij elkaar, die betrokken zijn bij de informatievoorziening voor deze specifieke doelgroepen. Doel van de tafels is om die informatievoorziening gezamenlijk te verbeteren vanuit het perspectief van de gebruiker. Hierbij geven we aandacht aan zowel de inhoud als de vindbaarheid. 

Meer informatie is te vinden op www.informatietafels.nu.
Tafelregisseurs: Astrid Roesink (LVB en EMB - astrid.roesink@informatietafels.nu) en Jessica Slijpen (autisme en hersenletsel - jessica.slijpen@informatietafels.nu)